37546
Książka
W koszyku
Miodolecznictwo / red. i oprac. Marek Czekański. - Kraków : Wydawnictwo M, 2007. - 187, [1] s. ; 19 cm.
Jednym z najcenniejszych produktów zwierzęcych, jest miód. Już u starożytnych obfitość miodu była wyrazem największego błogosławieństwa ziemi. Lecznicze działanie miodu pszczelego znane było ludzkości od tysiącleci. W naszych czasach zainteresowanie miodem jako środkiem odżywczym i leczniczym wzrosło. Leczenie miodem jest istotnym działem współczesnej medycyny naturalnej. Miód ma silne działanie bakteriobójcze w stosunku do wielu chorobotwórczych bakterii. Miód ma ponadto wysokie wartości konserwujące w związku ze zdolnością do niszczenia bakterii i grzybów. Miód ma znakomite właściwości, szczególnie przeciwdziałające wielorakim schorzeniom gastrycznym, przewodu moczowego i nerek, przeziębieniom (kaszel) oraz stanom zapalnym: gardła, migdałków i strun głosowych, stawów czy spojówek. Miód stosowany jest w wielu chorobach. Należą do nich przede wszystkim choroby układu krążenia, oddychania, przewodu pokarmowego, dróg żółciowych, układu moczowego, skóry. Niniejsza książka porusza następujące tematy: Jaki miód jest najlepszy? Jakość miodu dostępnego w handlu i sposoby jej oceny. Właściwości lecznicze miodu i jego skład chemiczny. Jaki jest wpływ miodu pszczelego na skład krwi? Zawiera też wiele cennych uwag dotyczących leczenia miodem.
Status dostępności:
Wypożyczalnia
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 613 [Wypożyczalnia] (1 egz.)
Recenzje:
Pozycja została dodana do koszyka. Jeśli nie wiesz, do czego służy koszyk, kliknij tutaj, aby poznać szczegóły.
Nie pokazuj tego więcej